950 000 SEK för msb.se – inte så förvånande!

Jag har uppmärksammats om att ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap” enligt Aftonbladet, Dagens Nyheter, IDG och genom en rad synliga och osynliga forum gjort en överenskommelse om att förvärva domännamnet [msb.se] för en summa om 950 000 svenska kronor.

Frågan om detta är bra eller mindre bra har naturligtvis stötts och blötts och jag har gett mig in i leken på http://www.wn.se/showpost.php?p=20330102&postcount=6

Men när jag tittar lite närmare på det hela så anser jag faktiskt att storleken på köpeskillingen inte kan anses vara speciellt skrämmande (detta förutsatt då först att myndigheten bestämt sig för att det är just [msb.se] som de vill ha använda som domännamn och inget annat).

Hur sjutton kan jag då komma med ett sånt påstående!? Jo av följande orsaker:

– Myndigheten använder idag [msbmyndigheten.se] som inte är speciellt optimalt (akronym följt av ”myndigheten” vilket är jämförbart med att Finansinspektionen skulle använda fiinspektionen.se istället för fi.se) Mao fanns ett behov från Myndighetens sida, inte minst för att e-mail hamnat fel.

– MSB Center AB har haft domänen [msb.se] registrerad sedan 1996-03-25 enligt namnslagning på iis.se och enligt Archive.org haft ett indexerat innehåll åtminstone sedan Mars 2004

– Till det kommer att MSB Center är ett säljande företag med 10-tal anställda vars verksamhet omsätter 16-20 miljoner årligen

– Det MSB Center AB alltså behöver göra är att nyetablera sig under ett helt nytt nytt domännamn på internet,  vilket ett BETYDANDE ANTAL verksamheter som omsätter 20 miljoner årligen INTE skulle gjort för 950 000 SEK!

– Det som jag då (verksamhetsskadad som jag sannolikt är) är att kontrollera om det ”näst bästa” alternativet för MSB Center AB redan är registrerat av MSBCenter.

Men då får jag en småsyrlig smak i munnen.. för msbcenter.se ÄR registrerad, men inte av MSB Center, utan av ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap” 2008-03-19. Det kan ju förstås handla om ”vi byter domäner med varandra och ni får en liten peng i mellanskillnad”, men det ser ju onekligen lite ”lurigt” ut. 

Det som gör denna nyhet så speciell är att det är första gången som den här typen av affärer (med myndigheter involverade) görs offentlig i Sverige.

Men det här är INTE första gången det sker i Sverige och sett till våra grannländer, så kom myndigheten över domänen MYCKET billigt; redan hösten 2006 så slogs tre norska myndigheter ihop och för det behövde de en passande akronym-domän och valde då att betala 3 500 000 norska kronor (ex moms) för [nav.no

Så sett till punkterna ovan, så skulle jag snarare säga att det blev en mer fördelaktig affär för köpare än för säljare. Åsikter någon?

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

13 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Joakim Green , lördag 7 november 2009 @ 18:00

    Faktum är att jag också reagerade på detta. (Jag får väl också placera mig i ledet för verksamhetsskadade eftersom jag gjorde samma sak)

    Jag tror inte affären är så ”ren” som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill ge skenet av.

    Myndigheten får gärna släppa mer information om hur försäljningen egentligen gick till…

  • Nicklas , lördag 7 november 2009 @ 22:23

    När man handlar med den typen av verksamheter så är det nästan alltid standard att full diskretion krävs.

  • Property Marbella , söndag 8 november 2009 @ 9:09

    Vad hade dom räknat med, att få domännamnet gratis bara för dom är en statlig myndighet. Dom fick den billigt. Välkommen till verkligheten och den fria marknaden.

  • internetsweden , söndag 8 november 2009 @ 12:58

    @Sundream Estate Det verkar enligt den andra artikeln hos AB som att de just trodde att det gick till så:

    – Till en början trodde de att de bara kunde ta över domänen hur de ville.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6083918.ab

  • Peter Ahlgren , måndag 9 november 2009 @ 16:20

    Det finns ju flera exempel på domäner som har fåtts lämnas över gratis.

  • Kristofer , måndag 9 november 2009 @ 16:32

    Tycker kanske det blev lite dyrt, men inte jag fattar ju att ägaren vill ha lite betalt =)

  • internetsweden , måndag 9 november 2009 @ 18:26

    @Peter Ahlgren – Förstår inte riktigt vad du tänker på. Syftar du på tvister där domännamn överförts, så är det ju inte riktigt samma sak..
    Vidare kostar en ATDF/UDRP från runt 10 000 SEK upp till mångdubbla belopp för den som ansöker om tvistlösning.
    Men visst finns det de som har råkat ut för berättigade och ”mindre berättigare” tvistbeslut.

  • Magnus , måndag 9 november 2009 @ 21:34

    Jag tycker nog det var rätt billigt med bakgrundsinfon. Måhända är det ingen generisk kanondomän men jag hade nog ändå inte sålt för knappt en miljon om det handlade om mitt eget varumärke.

  • Fredrik Näs , onsdag 11 november 2009 @ 1:46

    Jag ställer mig helt enig med Magnus här. Att staten får betala för att ta över en domän som är förknippad med en väl inarbetad firma är inte det spektakulärt i något avseende, som den tidigare ägaren själv sa så kommer stora delar av pengarna (om inte mer?) att gå åt för att göra sina nuvarande och framtida kunder uppmärksam på bytet. Hade jag varit i samma situation hade jag inte varit nöjd med dom pengarna som affären stannade på.

    Sen så hade det första företaget domänen innan staten kom på att dom ville ha msb.se, med andra ord så var det aldrig tal om någon form av ful-registrering, vilket innebär att staten inte hade kunnat roffat åt sig domänen i en ATF.

  • Joakim Green , onsdag 11 november 2009 @ 19:25

    Idag har myndigheten lämnat över domänen msbcenter.se samtidigt har de blivit avimottagare för msb.se!

  • Johan / City Network , torsdag 12 november 2009 @ 6:33

    Billigt eller inte kan diskuteras. Tycker själv inte att det är en märkvärdig summa. Många vettiga argument ges ovan. Kontentan är att denna myndighet ser ett värde av att de som de server som myndighet har svårt att hitta dem. Det är lätt att spendera 1 miljon på andra saker för att nå folket. Bra att de agerar.

  • […] Därför är det ju extra intressant att kontatera att rekordet bland ccTLD-domäner som byttes ägare under 2009 var en .se-domän – och köparen var inte Svensk (SPIL GAMES B.V.). Däremot var plats 10 på samma lista en Svensk köpare som jag tidigare skrev om här. […]

  • […] ett tag innan det blir vanligt med domänförsäljningar med summor upp i miljonklassen som för MSB.SE och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *