Ett av de vanligaste missförstånden när det gäller domännamn, eller snarare ”rätt” till ett domännamn är varumärkesregistreringar.
Okunskapen kring det här har många baksidor, den kanske värsta är den som blufföretagen ”rider på”, där de påstår att de kontaktar den uppringde och erbjuder denne ”förtur” att registrera en bunt domäner.
Någon sådan förtur existerar inte!
Men det är också mycket vanligt att varumärkesinnehavare eller en representant för ett bolag eller annan verksamhet som har en registrerad namnrättighet, fått för sig att de automatiskt har rätt till ett redan registrerat domännamn.
Det hela blir inte heller bättre när dessa övertygade personer tar advokater och jurister till hjälp som brevledes hotar en domäninnehavare med en massa ovett om de inte skriver över domännamnet på deras klient.
Detta fenomen är känt som Reverse domain hijacking och är i många fall medvetet bedrägliga, i klass med bästa bluffaktura. Men det är också effektivt, eftersom innehavare många gånger är dåligt uppdaterade med vilka rättigheter de har och vågar heller inte ta strid.
Detta är ett otyg, som växer och är lika illa som ”renommésnyltning”!
Jag citerade lite texter där jag försökte förklara lite skillnader igår, som jag kan tänka att fler bör ha nytta av, så läs igenom och kommentera gärna ifall du har någon frågeställning.
En domänregistrering gör inget varumärkesintrång
Skillnad mellan ATF och Varumärkesintrång
Varumärken och namnrättigheter på internet
PRV´s syn på ”Varumärken på Internet”
Jag som skriver på internetsweden.se, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för..
Innehållet kan även vara mer generellt om olika tillvägagångssätt, som bedragare använder och det händer även att jag tipsar om utbildning/kunskap som finns att få.
Det är möjligt att anlita mig för konsultuppdrag genom Fidi.se
Peter Forsman – Mottagare av ”Stora Kreditpriset 2018”
Läs mer om:
https://www.internetsweden.se/las-mer-om-internet-sweden/
4 Comments