Strax efter kl.06 imorse fick jag meddelande om att beslutet nu var taget..
Inväntade att slippa vara först, och kunde sedan twittra:
Imorse skedde alltså det som många hoppats på, medan andra oförstående skakat sina huvuden
– ICANN beslutade att fullfölja planen för att i ett först steg tillåta 500 nya toppdomäner.
Se den historiska omröstningen vid det 41:a ICANN-mötet i Singapore imorse här:
In i det sista så ansåg GAC (Government Advisory Counsel) att det var fel väg att gå med allför många frågor som fortfarande är olösta.
Och även den sista sessionen dagen innan beslutet var frustrerat hos GAC:
Medan många kort- och långsiktigt kan se detta som en möjlighet till bra affärer, så är jag pragmatiker och anser att detta kommer att ställa till det, mer än det gör nytta för utvecklingen av Internet. Men det är bara att gilla läget:
– för nu är bollen igångrullad, ingen återvändo och det kommer att gå fort nu..
Idag finns det ett 20-tal generic Top Level Domains (gTLDer) och från och med slutet av 2012 så kommer det alltså att finnas ytterligare 500 stycken.
De som finns idag är de nedan och datumet i parantesen berättar registreringsdatumet enligt IANA:s databas.
Där jag angett antal registrerade domäner (publika), så har jag angett räknedatum
.AERO (2001-12-19)
.ARPA (1985-01-01)
.ASIA (2007-04-12) 186,359 (1 juni 2011)
.BIZ (2001-06-25) 2,093,338 (1 juni 2011)
.CAT (2005-11-18)
.COM (1985-01-01) 95,133,216 (1 juni 2011)
.COOP (2001-12-13)
.EDU (1985-01-01)
.GOV (1985-01-01)
.INFO (1988-11-03) 7,821,036 (1 juni 2011)
.INT (1988-11-03)
.JOBS (2005-09-08)
.MIL (1985-01-01)
.MOBI (2005-10-17) 1,011,182 (1 juni 2011)
.MUSEUM (2001-10-20)
.NAME (2001-08-17)
.NET (1985-01-01) 13,947,438 (1 juni 2011)
.ORG (1985-01-01) 9,204,704 (1 juni 2011)
.PRO (2002-05-08)
.TEL (2007-03-01) 297,058 (1 juni 2011)
.TRAVEL (2005-07-27)
.XXX (2011-04-15)
Källor: IANA, Hosterstats
Räknar vi bara ihop de angivna siffrorna ovan så får vi ihop knappt 130 miljoner registrerade domäner.
De övriga toppdomänerna har alltifrån noll till några tiotusen registrerade domäner (men eftersom jag inte tillåts ange den källan, så låter jag bli).
Till ovan siffror finns sedan ccTLDer, alltså Country Code Top Level Domains eller landstoppdomäner, som exempelvis .se och .nu och de är ungefär 240 stycken.
Men beroende på hur ”äkta” toppdomän man räknar, så finns det fler som räknas som toppdomäner, men som egentligen är secondlevel domains. Exempelvis som .co.uk, me.uk, plc.uk eller .com.es, nom.es, org.es
Totalt finns det idag ca 260 eller ca 400 toppdomäner – beroende på hur man räknar.
Och registrerade under dessa finns totalt ca 210 miljoner registrerade domäner.
Domäntillväxten de senaste 4-5 åren har legat och snittat på mellan 7-11% – Totalt sett i ”naturlig tillväxt”.
Vi kommer nu om ca 1½ år att få 500 nya toppdomäner till att registrera under – eller kanske 700 till – beroende på om även de även kommer att använda second level domains.
Anser jag att det behovet finns naturligt efterfrågat idag? Svar: Nej, det är inte troligt
Jag anser dock att ICANN gör rätt att öppna upp för alla intresseområden på en gång, då jag ogillar diskriminering av någon sort.
Däremot ser jag att det varit klokt att begränsa antalet nya toppdomäner till initialt ett 50-tal i ett första steg, för att se hur det går.
Detta då ingen faktiskt vet vad 500 nya gTLDer kommer att innebära rent tekniskt..
Men nu är det bara att acceptera att det i en första omgång kommer att släppas på 500 och ICANN har vid flera tillfällen uppskattat antalet gTLDer på lite längre sikt till 5000 gTLDer.
Så ni kan ju fantisera själva..om inte läs då vidare!
Vad är det för gTLDer som det kommer att ansökas om då?
De som publikt berättat att de avser att ansöka är under 100 och delas upp i olika områden:
Community-TLDs (15 st.)
Bla .WINE, .POKER, .LOVE
Ethnic-TLDs (10 st.)
Bla .GAL, .KURD, .ZULU
geo-TLDs (20 st.)
Bla .AFRICA, .ENG, .FRA
city-TLDs (20 st.)
Bla .TOKYO, .PARIS, .MADRID
Brand-TLDs (3 st.)
.CANON, .UNICEF, .DELOITTE
specialized-TLDs (33)
.FILM, .SPORT, .WEB mfl
Mer info på: http://www.newtlds.tv/newtlds/
Efter att ha kikat på ovan TLDer, så uppskattar jag att max 10-20% kommer att vara intressanta efter att den lukrativa haussningen lagt sig. Vissa kommer att få hjärt och lungräddning innan de sedan säljs vidare till högstbjudande.
Men de stora posterna syns inte ännu anser jag. Dessa kommer att vara city-TLDer och framförallt TM-TLDer – dessa har i vissa fall inte ens inlett arbetet ännu, andra är i FULL gång och har redan haft offertrundor och tom redan valt tekniskt registry att anlita.
Så övervägande TLDer kommer sannolikt att ha en begränsad mängd registranter, kanske återförsäljare, stadsinvånare,
Kortsiktigt så tror jag att det kommer att bli hysteri _på riktigt_ Hysteri..
Låt mig förklara varför:
SUNRISE
De kommande sk Sunriseperioderna (Perioder där Varumärkesinnehavare har möjlighet att hävda förtur till att registrera de domännamn som de innehar registrerade namnrätter till)
Det vi sett historiskt är att hundratals ”fake-varumärken” kommer att registreras kort innan sunrise. Vid .eu:s sunrise så fanns det bla svenskar som registrerade sprayburksfärgnyanser till varumärken som;
”sex”, ”porn” ”hotels” osv. ”ett varumärke är ett varumärke – lika värt som någon annans”, det spelar alltså ingen roll inom vilken varumärkesklass du har namnrätten – bara du har namnrätten.
Vi har historiskt i Sverige även kunnat se hundratals ”bättre ord” under klasser som ”konstgjorda öron”, ”transporter över vatten” mm
I fallet med .eu så registrerades det ca 400 skuggregistrarer ett par dagar innan – vad dessa registrarer användes för kan du läsa här:
.EU-fiaskot (som väldigt få känner till)
LANDRUSH
Detta innebär ”Från noll till DDOS, på 3 sekunder” eller på svenska: släpp alla spärrar – först till kvarn.
En registrant har lagt eller lägger en beställning hos en registrar (ombud) som sedan tuffar på och gör sitt allra bästa för att registrera den önskade domänen för registranten.
Problemen historiskt sett har varit som i .eu-fallet ovan, är att då antalet kommendon en registrar kan göra, begränsas i antal per tidsenhet. Därför skaffar sig vissa aktörer sig större ”träffsäkerhet”
genom att ha registrerat ett stort antal registrarer sk ”skuggregistrarer”, som sedan i enad aktion kan BOMBA registryt med samma förfrågningar om samma domän för samma registrant.
Registranten är en bulvan för dem själva och skuggregistrarerna är i verkliga fallet små $50 dollars bolag, med en boxadress, utan hemsida – men som registrarerna äger genom bulvaner.
Kort efter att de åtråvärda domänerna sedan registreras, så läggs de ut i slutna eller offentliga auktioner.
Lite mer långsiktigt då, eller efter ett-två år..
SNAPBACK/NAMENAPPING
Här har ICANN redan idag ett problem vad gäller de generiska domänerna, i synnerhet .com och .net. (som är de mest åtråvärda)
Jag kommer nedan att peka på tidigare inlägg jag gjort, där jag visar att vissa aktörer egentligen har över 100 ICANN-ackrediteringar ”skuggregistrarer” var
– detta dels för att lyckas i framtida landrushs, men idag och sedan flera år, lyckas att registrera de domäner som fått högst bud på snapbackmarknadsplatser.
DOMAINTASTING
Som många känner till så har dessa registrarer även ägnat sig åt sk add/drop schemes eller ”Domaintasting” som det kommit att kallas, vilket innebär att de kunnat ”kidnappa” hundratusentals oregistrerade domäner under knappt 5 dagar och sedan lämnat tillbaka samtliga,
få registreringspengarna tillbaka, för att sedan direkt efteråt kidnappa dem igen. Domänerna placerades i sk parkeringsprogram (såna som visar textlänkar) och registrarerna kunde på så sätt tjäna på vad besökarna klickade på – utan att själv behöva betala för domänerna.
Detta lyckades ICANN få slut på efter många år, genom en ändrad prismodell, där endast 10% var gratis att släppa tillbaka, resten kostade fullt. Men det är idag inte kommunicerat om även denna modell kommer att gälla för de nya gTLDerna.
Läs mer: http://www.bobparsons.me/116/add-drop-scheme-how-millions-com-names-used-never-paid.html
http://www.bobparsons.me/117/35-million-names-registered-april-32-part-kiting-scheme-serious-problem-gets-worse.html
FRONTRUNNING
Frontrunning är det fenomen som bla NETSOL, Network Solutions tidigare pysslat med, vilket innebär att om du söker på en domän hos NETSOL, så ”låste” dem den domänen till NETSOL, så det gick inte att registrera den någon annanstans än hos NETSOL under en viss period.
TLD WILDCARDING
Wildcarding innebär att man sätter en ”catch-all” i roten eller på svenska att alla oregistrerade domännamn redirectar till en speciell parkeringssida, eller mer sofistikerade wildcardsidor relaterar domänens namn till vilka textannonser som ska laddas på just den sidan.
DOMAIN TYPOS
”Vanliga felstavade domäner” aftonbadet.se vs. aftonbladet.se
Precis som i DOMAINSNIFFING, så vet jag säkert flera ”aktörer” som sitter på centrala nätverksknytpunkter och läser av alla nx-domäner som alla besökare skriver in.
nx-domäner – är alltså inte registrerade. Därmed kan de skapa listor på vilka varianter av felstavade välbesökta webbplatser som de ska registrera för att sedan lägga i PPC (Pay Per Click) program, så att de tjänar pengar på näste gubbe som skriver fel och klickar på en textannons.
Se gärna mitt skarpa exempel från mitt föredrag Internetdagarna2009: http://www.internetdagarna.se/wordpress/wp-content/uploads/Forsman_Dom%C3%A4nmarknaden_inifr%C3%A5n.pdf
Eller ett inlägg jag gjorde i ämnet: http://www.internetdagarna.se/track/domannamn/typos-en-vaxande-ekonomi-i-skuggan-av-internet
TLD TYPOS
Felstavade eller snarlika toppdomäner som befintliga. Här var länge .cm (Kamerun) ett utmärkt exempel på TLD-typo av .com. Där en Kevin Ham avtalat med registret för Kamerun att under 3 års tid få sätta ett wildcard i roten så att alla oregistrerade sidor förde besökaren till hans sida agoga.com
Killen som heter Kevin Ham tjänade ruskiga pengar på felstavande .com-besökare http://money.cnn.com/magazines/business2/business2_archive/2007/06/01/100050989/index.htm
Kamerun tog bort wildcardet, reformerade TLDn och hade landrush i slutet av augusti 2009 och är numera fritt att registrera.
DOMAIN SNIFFING
Detta har endast kunnat bevisas ett fåtal gånger, men det finns misstankar om det skett/sker utbrett. Domain sniffing innebär att ”någon” sitter mellan dig och namnslagningstjänsten där du kontrollerar om ett domännamn du just kommit på är ledigt.
Minutrarna senare märker du att det är registrerat – om det då inte var hos NETSOL, då är domänen bara låst till dem..
Det har även förekommit friska rykten om hur vissa, speciellt amerikanska större registrarer skulle samarbeta med/sälja sniffinglistor till domainsnatchers.
Problemet är att detta alltså inte går att bevisa och en sniffning kan ske varsomhelst mellan din PC till destinationen – lika möjligt är att någon hos din ISP insamlar denna data.
PROBLEM FINNS REDAN IDAG
IDAG har alltså ICANN registrarer som själva har 5, 10, 20, 40 och alltså upp till över 100 registrarer. Om det kan du läsa i del 5 här nedan.
Det är även så att ICANN beslutat att de tillåter att registrarer äger registryn (TLDer) och tvärtom.
Fundera en liten stund om vad det kan komma att innebära..vi pratar alltså INTE om 1 ny gTLD (vilket man endast tidigare kunna bevaka och vid varje landrush hittat nya manipulationer). Denna gång är det 500 stycken under kanske ett spann på 3-4 månader som kommer att sjösättas..
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-1/
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-2/
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-3/
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-4/
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-5/
När jag tittar tillbaka på vad jag skrivit om de här, så kom jag på att jag även dök ner lite i de då kända ansökningarna i slutet av august 2009
Nya TLDer – hur berör det oss och vårt användande av Internet?
https://www.internetsweden.se/nya-tlder-hur-beror-det-oss-och-vart-anvandande-av-internet/
Och då kom jag på att jag gjorde ett längre inlägg om just detta ämne långt innan jag anställdes på .SE, nämligen i mitten av oktober 2008
Tankar om de nya toppdomänerna
http://www.dnzup.se/allmaent/228-tankar-om-de-nya-toppdomaenerna.html#post244
Tänkte stanna här idag, men tänkte berätta lite mer om kostnader, problem, icke-standarder, anpassningar mm som registrarer behöver vara medvetna om..
Och såklart försöka ta med vilka fördelar de nya gTLDerna ger, lite tankar för den som kanske funderar på att ansöka..men framförallt vad jag ser att de nya toppdomänerna kommer att ha för inverkan på vårt dagliga surfande.
För den som inte sett det så:
http://www.iis.se/blogg/klart-for-nya-toppdomaner
http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/internet-kommer-att-forandras-i-grunden
http://www.idg.se/2.1085/1.392329/klart-for-nya-toppdomaner
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13199305.ab
http://svt.se/2.22584/1.2459498/fritt_fram_for_vadsomhelst
Peter Forsman / ”Internet Sweden” – Abuseansvarig och domänspecialist på .SE
Jag som skriver på internetsweden.se, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för..
Innehållet kan även vara mer generellt om olika tillvägagångssätt, som bedragare använder och det händer även att jag tipsar om utbildning/kunskap som finns att få.
Det är möjligt att anlita mig för konsultuppdrag genom Fidi.se
Peter Forsman – Mottagare av ”Stora Kreditpriset 2018”
Läs mer om:
https://www.internetsweden.se/las-mer-om-internet-sweden/
13 Comments