Tre riksdagsmotioner mot bluffakturor på 1 vecka

Jag tänkte att det kunde vara intressant för dig som läsare att känna till att det nu börjar ske saker i de politiska leden, då det duggat in tre motioner på en veckas tid från M, MP och FP.

Bluffakturor (26 september)
Lars-Arne Staxäng (M), Annicka Engblom (M), Eliza Roszkowska Öberg (M)
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=2011/12&bet=M3&dok_id=GZ02XM3

Minska företagens problem med bluffakturor (30 september)
Jonas Eriksson (MP), Per Bolund (MP), Magnus Ehrencrona (MP), Jan Lindholm (MP), Ulf Holm (MP)
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=2011/12&bet=MP1903&dok_id=GZ02XMP1903

Stärkt skydd mot bluffakturor (den 3 oktober)
Karin Granbom Ellison (FP)
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=2011/12&bet=FP1243&dok_id=GZ02XFP1243

Nu får vi hålla tummarna för att förändring sker, men jag vågar än så länge inte vara allför hoppfull, men det är såklart riktigt inspirerande att se att politiken ”tar till sig”. (inte minst efter att jag sett att ”Riksdagen” mfl är inne och läser det jag skrivit i ämnet). Och jag kan väl säga att jag blivit kontaktad av nästan alla riksdagspartier efter mitt inlägg
https://www.internetsweden.se/statens-svek-mot-svenskt-foretagande/

Och även om jag skriver MINA varningar för att främst varna läsare från att drababs av de verksamheter jag skriver om, så finns det en anledning till varför jag emellanåt försöker lyfta blicken och pussla ihop busarna och påvisa att det finns organiserad struktur och en löpande-band-strategi i bedragarnas verksamheter.

Det är väl bara att konstatera att det intresserar vissa myndigheter: (för markören över, eller klicka på ”www.internetsweden.se”, så ser du var myndigheten läst för sida) http://gnuheter.com/creeper/site/www.internetsweden.se

Men räcker motioner och lagförändringar för att komma till rätta med bluffakturorna?

NEJ – långt ifrån!

Men lagförändringar behövs för att stärka näringsidkares rätt mot bluffakturor så att de slipper ligga sömnlösa för att någon dåre från skåne ringer och påstår att de ska ha 24000 ex. moms för något som inte existerat eller är beställt.

Och även om näringsidkaren kan behärska sitt ursinne vid telefonsamtalet och kan avfärda det hela som bluff och bedrägeriförsök, så infinner sig sedan sömnlösheten, frustrationen och den riktiga ilskan när bluffakturan sedan landar..
Såklart ilska mot busen, men även mot det svenska samhället som lämnar näringsidkaren HELT utan skydd mot dessa kriminella.

Och jag vill göra jämförelsen med när ”god tro” togs bort ur lagen för ett par år sedan, där alltså en köpare numera ”borde ha insett” att ett pris var för bra för att vara sant..  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article12174983.ab

anser jag lite på samma sätt att trots att det idag är blufföretagens bolagsföreträdande målvakter som bär det juridiska ansvaret (och kanske även skriver de anställdas samtalsmanus), så anser jag att ”nyanställda” ungdomar redan efter 2 samtal ”borde ha insett” på samma premisser som ovan..

Jag menar alltså och är FÖR att dessa ”anställda” bedragare inte ska ha möjlighet att ”spela naiv och ovetande” till vad han/hon åsamkat för skada på falska grunder, utan åtminstone riskera ”medhjälp till bedrägeri

Men lagförslagen är heller inget trollspö som kommer att öka resurser, kompetens eller förändra prioriteringar hos polisens 1% (200 stycken) IT-experter. Så trots om det kommer en uppsjö av lagar, så behövs också personal för att kunna lagföra busarna..

Och där är vi inte på en acceptabel nivå på många år, så det som AKUT behövs är en nationell varningslista till skydd/gagn för såväl privatkonsumenter som näringsidkare.

Denna varningslista anser jag ligga i statens och samhällets intresse att så snart som möjligt få fram och den ska NATURLIGTVIS vara helt kostnadsfri för allmänheten att ta del av.

Men det har både jag och även Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer skrivit egna inlägg om, för den som missat:
https://www.iis.se/blogg/nationell-varningslista-for-att-minska-natbrott
http://www.icanyheter.se/Opinion/Under-strecket/Bluffakturor–en-fraga-om-liv-och-dod/

 

Läs mer här

Related Articles

5 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Per J. Hellström , måndag 10 oktober 2011 @ 6:19

    Bra inlägg! Intressant att det börjar hända saker i maktens korridorer.

    Finansinspektionen har en varningslista, men denna innefattar endast företag som bedriver finansiella tjänster
    http://finansinspektionen.se/Konsument/Varning-for-foretag/Senast-utlagda-varningar/

    En allmän varningslista skulle kanske kunna administreras av Almi Företagspartner
    http://www.almi.se/

    Sedan kommer ju det där lilla problemet med rättssäkerhet. Skall en myndighet, eller statligt företag gå ut och varna för bolag på grund av klagomål, hur skall kriterierna ställas upp?

  • Internet Sweden , tisdag 11 oktober 2011 @ 0:02

    @Per J. Hellström – Jo jag känner till FI:s varningar – men tycker du att den är bra? De blandar allvärldens varningar i en lista (3251 stycken). De har inget RSS-flöde, de särskiljer inte sina egna ca 65 varningar från övriga..
    Listan är dessutom ganska välgömd hierarkiskt, ej sökbar mm.
    Men för övrigt är det absolut inget fel på själva varningarna.

    Jag förstår inte riktigt av vilken anledning Almi skulle hantera en sådan lista – Hur menar du att de har erfarenhet eller kompetens av detta?

    Jo, jag överraskas inte över att ”du ser problem” – kanske av orsaken att du själv företräder en kommersiell (2940 ex. moms) ”spärrlista” över oseriösa verksamheter eller kanske är orsaken en annan..vad vet jag.

    Hursomhelst är detta stött och blött i åratal och jag tänker inte gå in i detalj hur det är avsett att fungera, men låt mig påstå att det är ett icke-problem..

    För övrigt händer det då och då att myndigheter gör just detta som http://wp.nu/bcB2

    //Peter

  • Per J. Hellström , tisdag 11 oktober 2011 @ 9:15

    Nej, Finansinspektionens lista lämnar väl en del övrigt att önska.

    Jag drog bara till med Almi, där finns i alla fall en hel del kompetens gällande företagande samt att de är statligt ägda.

    Du har rätt i att jag arbetar på Företagsgruppen. Kommentarerna jag lämnar här är dock från mig som privatperson. Jag skulle gärna se en nationell varningslista ombesörjd av det allmänna.

    Ett tips när man får betalningsföreläggande från ett blufföretag är att – förutom att informera kronofogden om att det rör sig om just ett sådant företag – hemställa att uppgiften om föreläggandet blockeras i enlighet med 3 kap. 3 a § Lag (2001:184) om behandling av uppgifter i Kronofogdemyndighetens verksamhet.
    http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20010184.HTM#K3
    Kronofogden är då skyldig att meddela samtliga kreditupplysningsföretag om åtgärden, och på så sätt undviker man att ens rating sjunker.

  • Per J. Hellström , tisdag 11 oktober 2011 @ 13:58

    SVT hakar på rapporetringen.
    http://svt.se/2.22620/1.2562791/bluffakturor_engagerar_politiker
    Nästan 20 motioner(!)

  • Internet Sweden , tisdag 11 oktober 2011 @ 14:36

    @Per J. Hellström – jo jag såg SVT:s artikel, men ”nästan 20” var en fullständig nyhet för mig (märkligt att de inte kan ange fler..) Det är bara ”tokan” Herrstedt:s motion, som jag valt att inte kommentera..

    //Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *