För den som missat det så har Facebook bytt ut användares angivna e-mailadresser som kontaktadress i sin Facebookprofil mot en *@facebook.com-e-mailadress,
Detta utan att meddela sina 900 miljoner användare.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15035934.ab
Reaktionen världen över verkar vara ungefär så här: ”Tanken är god, men genomförandet var illa”
Detta då förutsatt att Facebook gjort detta för att minimera risken för att minska spam och ”e-mail harvesting” – dvs script som samlar in alla e-mailadresser och sedan använder dem för att skicka spam eller för allehanda bedrägeriförsök mm.
Nu har jag inte sett att Facebook gjort någon avsiktsförklaring till varför de genomfört förändringen, utan endast berättar hur användare ändrar tillbaka – dvs en ”opt out-möjlighet”
Men hur många av Facebookanvändarna tror ni förstår vad som skett och hur många procent ändrar tillbaka?
Min bedömning är att det inte handlar om speciellt många..
Svart hål
Eftersom min e-mailadress hade bytts ut till internetsweden@facebook.com så var jag såklart intresserad av att skicka testmail till mig själv för att se hur vidarebefodringen såg ut – detta gjorde jag FRÅN 3 olika e-mailkonton.
Och efter 3½ timme så har inget av dessa mail landat – utan Facebook tillhandahåller ett stort svart hål!
Storebror
Facebooks riktiga styrka och ”värde” är statistik, sannolikhetskunskap, beteendemönster eller på ren svenska: ”de vet mer om dig och ditt beteende än dina närmaste..”
Och så länge de nyttjar den vetskapen till att köns- ålder- och geografiskt rikta annonser till dig och din Facebooksidas besökare, så är det ”väl” ok..
Men..det finns en annan sida av Facebook
Facebook är ett amerikanskt företag som lyder under amerikanska lagar, se bland annat:
https://www.facebook.com/safety/groups/law/
https://www.facebook.com/safety/groups/law/guidelines/
Och vad kan det faktiskt innebära att 900 miljoners e-mailadresser är utbytta mot *@facebook.com?
Jo, det innebär att den som mailar internetsweden@facebook.com skickar ett mail till Facebook, där Facebook har möjligheten att skanna meddelandets innehåll för att ”kartlägga” ämne, intresse osv (ännu mer än vad som framkommer av mina likes, intressen och poster mm) – detta alltså INNAN de skickar vidare e-mailet till min egentliga e-mailadress.
Och mot det faktum att de kartlägger ALLA våra övriga rörelsemönster på, till och från Facebook – så vad är sannolikheten av att de inte skulle dra nytta av innehållet..?
För det är idag naturligt, för att inte säga en självklarhet för en e-postleverantör att bygga in spamfilter och andra filter av olika slag (exempelvis mot barnporr, terrorhot etc – triggat från ord och fraser).
Jag vill också påstå att det är fullt rimligt att anta att de har meddelandeplikt till den amerikanska brottsbekämpningen (enligt ovan länkar), i det fall de uppfattar något som riskabelt eller brottsligt.
Vi pratar alltså inte om den svenska, danska eller finska brottsbekämpningen (där användarna kanske finns), nej utan till den amerikanska brottsbekämpningen..
Men vad kan det mer vara frågan om?
Jo, jag blev faktiskt förvånad över att Facebook INTE hade ansökt om .facebook som toppdomän – de har (åtminstone inte i eget namn) ansökt om någon toppdomän alls!
Anledningen till det är att jag siat om att de större sök- och webbtjänsterna skulle försöka samla ”allt” under en egen toppdomän – Men så blir det inte i Facebooks fall
Personligen så tror jag att det är en lågoddsare att påstå att Facebook gjort ett stort misstag, av anledningen att om det är NÅGON som kan dra nytta av en toppdomän och varumärkesförstärka sina tjänster/utbud under en toppdomän, så är det JUST kännetecken som Facebook och Google – att påstå något annat är inte vidare insiktsfullt..
Och om det nu grovt räknat är ca 1 år till Facebooks konkurrenter kommer att ha en helt annan ”sellingpoint” och igenkänning (se nedan) än den Facebook kommer att kunna erbjuda användarna vid samma tidpunkt, så är detta med att påtvinga 900 miljoner en facebookmailadress ETT sätt att utnyttja tiden fram till att konkurrenterna har en egen toppdomän.
Jag ska kanske förtydliga mig lite..
Yahoo har ansökt om dessa 2 toppdomäner: .flickr och .yahoo
Microsoft har ansökt om följande 11 toppdomäner: .azure, .bing, .docs, .hotmail, .live, .microsoft, .office, .skydrive, .skype, .windows och .xbox
Amazon har ansökt om 76 toppdomäner: .AMAZON, .APP, .AUDIBLE, .AUTHOR, .AWS, .BOOK, .BOT, .BOX, .BUY, .CALL, .CIRCLE, .CLOUD, .COUPON, .DEAL, .DEV, .DRIVE, .FAST, .FIRE, .FREE, .GAME, .GOT, .GROUP, .HOT, .IMDB, .JOT, .JOY, .KIDS, .KINDLE, .LIKE, .MAIL, .MAP, .MOBILE, .MOI, .MOVIE, .MUSIC, .NEWS, .NOW, .PAY, .PIN, .PLAY, .PRIME, .READ, .ROOM, .SAFE, .SAVE, .SEARCH, .SECURE, .SHOP, .SHOW, .SILK, .SMILE, .SONG, .SPOT, .STORE, .TALK, .TUNES, .TUSHU, .VIDEO, .WANGGOU, .WOW, .YAMAXUN, .YOU, .YUN, .ZAPPOS, .ZERO, .アマゾン, .クラウド, .ストア, .セール, .ファッション, .ポイント, .亚马逊, .家電, .書籍, .通販, .食品
Och Google..har ansökt om 101 toppdomäner (Klicka för större bild):
Oavsett hur tankarna gått hos Facebook kring e-mailsbytet, så beklagar jag bristen av information till användarna och ser det här som en varningsklocka om hur utsatta/utelämnade användare är hos de större webbtjänsterna.
..och jag tror inte att tilltag som detta gagnar Facebooks aktiekurs på ett positivt sätt..
Jag som skriver på internetsweden.se, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för..
Innehållet kan även vara mer generellt om olika tillvägagångssätt, som bedragare använder och det händer även att jag tipsar om utbildning/kunskap som finns att få.
Det är möjligt att anlita mig för konsultuppdrag genom Fidi.se
Peter Forsman – Mottagare av ”Stora Kreditpriset 2018”
Läs mer om:
https://www.internetsweden.se/las-mer-om-internet-sweden/
2 Comments