UPPDATERAT 16 juni 2010 Längst ner i detta inlägg
——————————————————————
Läste detta inlägg ( http://www.portablamedia.se/ga-inte-pa-bluffen-om-kapade-domaner/ ) om de sedan flera år tillbaka ganska vanliga Kinesiska domänbluffsbreven som vågvis drabbar Svenska domäninnehavare.
Skribenten gör dock ett häpnadsväckande misstag, som kanske inte är helt lätt att hålla sig uppdaterad kring.
”Under detta finns en länkad logotyp för det kinesiska företaget Fwon Registry Services med domänen www.china-wipo.org – som verkar vara en legitim registrar (i alla fall har jag inte hittat någon information som bevisar motsatsen).”
Och jag skulle säga att det är precis tvärtom:
Man använder alltså [www.china-wipo.org] dvs man gör sken av att vara Kinas motsvarighet till FN-organet WIPO (The World Intellectual Property Organization) som har adressen www.wipo.org
WIPO sköter tvister för gTLDEr och flera ccTLDer, men har alltså ingenting ..whatsoever med registreringar av domännamn att göra.
Vidare kan man mycket snabbt se av de logotyper som visas på sidan är för många, ”för stora partners” – kanske speciellt med tanke på att siten inte ens är indexerad hos Google – alltså inte ens innehar PR0, vilket fick mig att namnslå domänen för att mötas av:
Creation Date: 2010-05-18 03:38:21
Oj vad dom har hunnit med på 2 veckor..och vad konstigt att det står”Domain Name Registrar from Fwon ©2006-2010″
Reagerar också på att den påstådda ICANN-registraren inte finns att återfinna på
http://www.verisign.com/domain-name-services/find-registrar/index.html
Vidare är det ju lite skojigt att denna påstådda ICANN registrar registrerat domänen OCH använder registraren
http://www.hichina.com/ (Hichina Zhicheng Technology Limited) för sin hosting.
Riktigt skoj också att oavsett vilken domänsökning man gör på denna sida så landar man på denna URL http://www.china-wipo.org/update.asp
Äsch solklart en scamfasad – och det som gör mig lite brydd är just artikelförfattaren – Missförstå mig inte nu:
Jag tycker att det är RUSKIGT viktigt med den typen av varningar och inlägg – Jag uppskattar dem verkligen.
Men det som gör mig fundersam är att inte alla, eller åtminstone personer som varit verksamma på webben under lång tid inte ser igenom denna typer av scams.
Nu var det ju tur att han hittade andra som utsatts för samma scam, annars kunde det kanske gått illa till att man ”okejat” den påhittade registraren..
Och kom ihåg att för de allra flesta toppdomäner så gäller ”först-till-kvarn” dvs utan förprövning.
För vissa toppdomäner (som exempelvis .cn) gäller emellertid att du inte tillåts skriva något regimkritiskt på det domänen ska användas till.
Men i INGET fall är WIPO inkopplade INNAN eller UNDER registreringar av domännamn, utan endast i det fall det blir en tvist/efterprövning.
Detta motsvarar det vi hos .SE kallar ATF (Alternativt TvistlösningsFörfarande).
Läs mer:
https://www.internetsweden.se/domanregistreringar
http://www.dnzup.se/juridik-foeretag/180-varumaerken-och-namnraettigheter-pa-internet.html
————————-
UPPDATERAT 16 juni 2010 – FÖRNYAD VARNING
Jag blev under gårdagskvällen uppdaterad om att dessa busar nu förpuppat sig i ny form och bedriver nu verksamheten under domänen http://www.ds-network.org
Upplägget är precis detsamma som tidigare med ”en asiatisk kund som planerar att registrera den kontaktades domän under 10 asiatiska TLDer”.
Det finns alltså slående likheter med det jag kallar ”Sellnet-sfären” och som jag skrivit ett tiotal inlägg om https://www.internetsweden.se/category/swedish-domain-scam-exported-by-sweden/
Observera även på ds-network.org, så har man inte ens bemödat sig mer än att skapa lite bilder som
http://www.ds-network.org/images/index2_31.jpg
http://www.ds-network.org/images/index2_30.jpg
http://www.ds-network.org/images/index2_33.jpg
osv
Det är också intressant att man använder exakt samma textstycken på http://www.ds-network.org/domain_introduction.html och http://china-wipo.org/dns.asp
Båda domänerna är också registrerade på innehavare i Shanghai och jag misstänker att vi kommer att få se nya vågor av dessa scams allteftersom internetpenetrationen i Kina ökar.
Så var vaksamma och upplys andra!
Jag som skriver på internetsweden.se, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för..
Innehållet kan även vara mer generellt om olika tillvägagångssätt, som bedragare använder och det händer även att jag tipsar om utbildning/kunskap som finns att få.
Det är möjligt att anlita mig för konsultuppdrag genom Fidi.se
Peter Forsman – Mottagare av ”Stora Kreditpriset 2018”
Läs mer om:
https://www.internetsweden.se/las-mer-om-internet-sweden/
11 Comments