[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jag bjöds igår in att medverka i en Webb-TV-sändning i ämnet ID-kapningar.
Och när det gäller den typen av studiosändningar så förses man oftast med vilken typ av frågor som kommer att ställas, så att man får möjlighet att förbereda svaren lite.
Den möjligheten brukar jag ta tillvara för att bespara tittarna en massa hmm och ehh innan svar kan komma. Så också igår; Jag hade satt ihop en ”fusklapp” som jag talade ur minnet från. Men då sändningar ofta har ett högt tempo och man (läs: Jag) inte får chans att säga mer än knappt hälften av det man hoppats på, så tänkte jag skriva ut en förlängd variant nedan.
Du kan se inslaget här:
Det här med ID-kapningar verkar växa. Hur allvarligt är det egentligen?
– Jag vill inte skrämmas, men det är mycket allvarligt – det är dagens mängdbrott,
67K fall anmäldes förra året och enligt BRÅ:s årliga undersökning NTU, Nationell TrygghetsUndersökning så polisanmäler endast 44% bedrägerier.
Detta leder till att om BRÅ har rätt, så handlar det egentligen om så många som 152 000 drabbade av ID-kapningar per år. (67 0000 / 44 * 100 = 152 272)
Källor:
http://www.testfakta.se/guider-och-artiklar/konsument/bedragare-k%C3%B6pte-kl%C3%A4der-%E2%80%93-helen-fick-r%C3%A4kningen (67 000 fall om id-intrång)
http://www.bra.se/download/18.5e2a4a6b14ab1667599108/1422265396175/2015_1_NTU_2014.pdf (se sidan 35, Bedrägerier= 44%)
ID-kapningar är också ett mycket vitt begrepp,
Vanligtvis handlar det om att en bedragare utger sig för att vara en privatperson och genom beställningar eller falsk urkund ekonomiskt belasta den ID-kapade.
Men något som ökat de senaste åren är även att man utger sig för att vara en speciell företagsrepresentant och i dennes namn utföra beställningar för företaget, men med annan leveransadress – bedrägeriförsök av det slaget omsatte flera hundra miljoner bara förra året.
Men fortfarande är ID-kapningar mot enskilda personer den vanligaste företeelsen..
Uppskattningsvis så är 9 av 10 ID-kapningar verktyg i bedrägerier som i allra flesta fall på ett eller annat sätt är relaterade till internet.
Men en ID-kapning kan också handla om att utge sig för att vara någon annan för att skapa obehag för denne – genom att lägga ut falska kontaktannonser, stalking, flaming mm.
Men det är en av vår tids största utmaningar, där alla kan drabbas!
Problemet är att brottsrubriceringen då blir en annan som förtalsbrott eller ärekränkningsbrott, som då oftast får drivas och utredas civilrättsligt – vilket är ett stort problem och närmast omöjligt för den som utsatts för brottet.
– Det KAN inte utredas bort, utan behöver hanteras på flera plan:
Brottsprevention (försvåra att brott kan ske) , brottoffersprevention (varningar/information) och utreda/lagföra (polisiärt utredningsarbete).
Hur kan man skydda sig?
– Det kan man faktiskt inte, men man kan försvåra genom att tänka till lite och som att inte lämna ut personuppgifter i frågeformulär på internet, inte lägga räkningar i pappersinsamlingen, inte ”gå på” saker som är ”för bra för att vara sanna”, inte adressändra på andra ställen än hos https://www.adressandring.se och http://www.skatteverket.se.
Vad ska man göra om man upptäcker konstiga köp som man inte gjort själv?
– Det första är ju att kontakta leverantören där det skett, för att kontrollera och stoppa ev. fler köp (men det är vanligt att dessa kräver en polisanmälan, för att kunna häva köp/spärra för nya beställningar). Sedan såklart polisanmäla, och med numret för din polisanmälan kontakta bank/kortutgivare (beroende på hur köp skett) Ev. kontakta kreditupplysningsföretag för att ”spärra” sin identitet från kreditupplysningar.
Men detta är INTE ett skydd, utan endast en riskreducering. För det finns idag 19 aktörer som har DI:s tillstånd att bedriva kreditupplysningsverksamhet – dessa samverkar inte, utan du behöver spärra dig hos samtliga.
Källa: http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kreditupplysningslagen/gallande-tillstand/
Och häromdagen läste jag (testfaktalänken ovan) om en av de större klädshopparna på nätet som alltså inte ens matchar personnummer med adresser, utan skickar beställningar till ”okända adresser”. – Och vad spelar en spärr hos Kreditupplysningsföretagen för roll då?
Fungerar den nuvarande lagstiftningen för att stoppa det här?
– Det är flera frågor att svara på:
Den som får sin identitet kapad drabbas idag sällan ekonomiskt om hen inte handlat ovarsamt med exempelvis kortuppgifter. Baksidan av detta faktum är att den ID-kapade personen inte är målsägare i ett bedrägeri, vilket gör personen rättslös. Ofta är det mycket tidskrävande, obehagligt och svårt att ”rentvå sig” för en privatperson, medan polisen inte ens har möjlighet att utreda identitetsintrånget i sig. Här ser det ut att komma en lag till hösten som kriminaliserar själva identitetsintrånget.
Källa: http://www.ehandel.se/Nu-vill-justitieministern-kriminalisera-id-kapningar,4973.html
– Informationsinhämtning från operatörer och ISP:er om telefonnummer och IP-adresser måste bli betydligt bättre, precis som samverkan över landsgränser och inom branscher.
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3904264.ece
– Vad sedan gäller själva handlingen (köp i annan persons namn/identitet) så handlar det om bedrägeri och där finns fullgod lagstiftning, anser jag, men istället är det avgrundsdjup brist på resurser och kompetens inom hela rättskedjan, från Polis till Åklagare och Domstolsverket.
Tittar vi bara på Stockholmspolisen, så tog de år 2001 emot i snitt 31 bedrägerianmälningar per dag. År 2014 tog samma mängd utredare inom Stockholmspolisen emot i snitt 122 bedrägerianmälningar per dag.
Skillnaden på dessa 13 år är dessutom att år 2001 rörde bedrägerier den ”fysiska världen”, medan år 2014 så handlar ca 90% av anmälningarna, brott som är relaterade till internet (dvs ca 110 stycken), vilket innebär att förutom 4ggr arbetsbörda för denna mängd utredare, så saknas till stor del kompetens att inhämta relevant information för att kunna utreda brott.
Därför blir också 90% av anmälda bedrägeribrott olösta – ni kan ju själva gissa vilka och varför!
Eller annars läsa denna artikel (Not. siffrorna ovan rör Stockholm, siffrorna i artikeln rör riket): http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-chanslos-nar-bedragerier-okar-lavinartat/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Jag som skriver på internetsweden.se, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för..
Innehållet kan även vara mer generellt om olika tillvägagångssätt, som bedragare använder och det händer även att jag tipsar om utbildning/kunskap som finns att få.
Det är möjligt att anlita mig för konsultuppdrag genom Fidi.se
Peter Forsman – Mottagare av ”Stora Kreditpriset 2018”
Läs mer om:
https://www.internetsweden.se/las-mer-om-internet-sweden/