Nej, du är inte innehavare av domänen!

Eftersom jag sedan 1½ år har en ganska tydlig relation till .SE, så har jag dragit mig för att skriva om just det här med .nu-domäner.

Men efter en tråd på Webmaster Network igår, så blev problemet väldigt påtagligt och något som är dumt att inte påtala.

Det handlar alltså om registraren ”NameCheap” kombinerat med just .nu-domäner.

Problemet handlar egentligen att många innehavare ser det som väldigt kostsamt att genomföra ett ägarbyte för .nu-domäner och av den anledningen söker köpare och säljare ofta  genvägar.

En vanlig genväg är att registrera domänen genom Namecheap för att sedan ”gratis” pusha domänen till ett annat konto hos Namecheap (dvs köparen sätter upp ett gratis konto där och säljaren flyttar den aktuella domänen till köparens konto).

Som det då ”ser ut” så förändras registrantdata, technical contact och billing contact till den info som köparen väljer.

Men det är detta som är problemet!

Den VIKTIGASTE informationen för en .nu-domän är registrantdata – det är ”ryggraden” i en domänregistrering, som anger vem som ”äger” domänen..

Den informationen kan ENDAST förändras hos registret Nunames genom deras mer kostsamma procedur, dvs två ”blanketter” – ett ”ägarbyte” och en ”försäkran”, förknippad med en påse pengar som i de flesta fall är en bra bit över 2000 SEK.

För detta finns INGEN genväg!

Alternativet många ser, är alltså att ”pusha” domänen via Namecheap till ett annat konto hos Namecheap och tro att det fungerar.

Men, köparen är alltså inte innehavare/registrant av den domänen hos registret, där uppgifterna inte har ändrats.

Detta fick jag själv erfara när jag skänkte ett antal .nu-domäner till Välgörenhetsauktionen för Haiti i våras, där jag för enkelhetens skull pushade över dessa domäner till Björn på Missdomain (som skulle hålla i auktionen).
Så att han lättare skulle kunna administrera domänerna när de köpts av någon. Allt gick bra fram till ägarbytet hos Nunames då Björn stötte på patrull: Domänerna stod där som registrerade på tidigare innehavare”.
Så det innebar att jag och andra fick fylla i ägarbytesblanketter för respektive domännamn.

Rent krasst kan jag se ”flera tusen” .nu-domäner hos Namecheap och gissar man lite bland de uppskattningsvis 80% av de domänerna som har ett senare ”senast uppdaterad-datum” än registreringsdatumet.
(Domänerna får alltså en ny tidsstämpel den sista gången den har uppdaterats; bytt namnservrar, bytt tech, billing, adress eller annat).

Jo om vi bara gissar att 50% av dessa förändringar handlar om pushningar – alltså ”ägarbyten” via Namecheap..

Så handlar det fortfarande om tusentals domäner där ”innehavaren” (och den som betalar för förnyelser) inte är registrant för domänen.
Sen överlag så är relationen Svenskar och .nu-domäner ca 75% generellt, men jag uppskattar att det kanske handlar om max 50% Svenskar hos Namecheap.

VEM som är innehavare till ”din” .nu-domän kontrollerar du enklast genom att fråga: support@nic.nu

Om företrädare för Nunames läser detta så skulle jag uppskatta om ni har möjlighet att bekräfta att detta är ett problem – Alltså ett problem hos Namecheap (Enom).

(automatiskta genererade av Google)

Related Articles

13 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • […] Nej, du är inte innehavare av domänen! | Internet Sweden om domäner och annat […]

  • Nicklas , söndag 5 september 2010 @ 15:06

    Jag fick erfara detta när jag köpte en .nu genom sedo för ett tag sedan, det blir extremt jobbigt när inte ens Sedo fattar detta.

  • Björn , måndag 6 september 2010 @ 12:04

    Bra att du belyser detta. Ett helt klart mycket allvarligt problem som borde prioriteras för att lösas. Nog en och annan där som pyntat stora pengar för en domän som de nu självklart tror att de äger. Jag hoppas Nunames ser över sina rutiner rent allmänt för ägarbyte då det är en invecklad och byråkratisk (för att inte säga kostsam) process, för inte bara sina kunders skull men även sin egen. Att sedan varje registrar har sin egen implementation för ett ägarbyte gör inte saken lättare och det blir lätt missförstånd då.

  • Björn , måndag 6 september 2010 @ 12:06

    Länken till WN verkar inte fungera förresten, eller har de tagit bort tråden?

  • Internet Sweden , måndag 6 september 2010 @ 12:58

    @Björn – Jag har information om att Nunames är medvetna och ”på” detta problem.

    Vad gäller wn-tråden, så stämmer det att den blivit bortmodererad.

    Det var en kille som ville ha feedback på ett nytt domänforum (dnforum.nu) och han uppskattade väl inte så mycket att jag ifrågasatte ”nivån”, då han själv använder fejkade, påhittade registrantuppgifter för alla sina domäner som han föröker kränga.

    Samt att jag berättade att hans ”vanliga” verksamhet med porr- viagra- och kommentarsspam inte uppskattades från mitt håll.

    Att tråden nu raderats på WN, tyder endast på att WN är en lekstuga för den typen av ”content providers” och ingenting som är värt att lägga någon energi på mer.

    //Peter

  • Fredrik Näs , måndag 6 september 2010 @ 17:19

    Hej Peter, jag såg att WN tydligvis tog bort tråden från sitt forum, trots att detta är något dom normalt inte gör? Principen, skriver du det så får du stå för det brukar ju vara det som gäller. Men Thomas kanske hade flera orsaker till att han inte ville att den skulle ligga kvar.

    Hursomhelst så ville jag tacka för att du återpublicerar det viktigaste rörande .nu här i bloggen din igen.

    Angående .nu´s rutiner så kan dom nog behöva en uppfräschning som björn säger. Reducering av kostnaden hade nog varit positivt det med.

    Vänligen,
    Fredrik Näs

  • Internet Sweden , måndag 6 september 2010 @ 19:52

    @Fredrik Näs – Jag håller med om att det är en gåta som sannolikt är flerbottnad. Den användaren vars forum jag ifrågasatte´s egna uppgifter var att han sålt 100 domäner på WN det senaste året, och eftersom de domänerna stått/står på fiktiva personer, så visar ju även hur mycket WN bryr sig..

    Men Thomas intresse för WN har väl lyst med sin frånvaro under en betydande tid (för att säga det milt)..
    //Peter

  • ME , torsdag 16 september 2010 @ 20:52

    Har jag helt fel eller har NameCheap inte nyligen ”separerat” från Enom?

  • Internet Sweden , torsdag 16 september 2010 @ 22:30

    @ME – Det stämmer att de är ackrediterade för ”big 5” dvs com, net, org, biz och info.

    ”We are an accredited registrar with the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (”ICANN”) for Top Level Domain Names (”TLDs”) (such as .com, .net, .org, etc.)”
    http://www.namecheap.com/legal/reg-agreement.asp

    Däremot INTE för många andra TLDer – däribland .nu

    Men de blev ICANN-registrarer redan 2007.

    //Peter

  • […] Nej, du är inte innehavare av domänen! är en post av: Internet Sweden om domäner […]

  • Joakim , söndag 10 oktober 2010 @ 11:00

    Bra att du tar upp det! Borde även ligga mer tyngd i det när du säger det än någon annan.

  • Jim Westergren , onsdag 2 november 2011 @ 11:25

    Bra att du uppmärksammar detta. Har precis skickat ett mail till dem för att bekräfta att mina domäner verkligen ägs av mig.
    ——————-
    Jo jag vet att det finns ”domainers” som är mindre nogräknade (eller dumsnåla) och bara ser till att de just nu har ”nyttjandemöjlighet”, men det blir surt och en massa lipande i olika forum när verkligheten hinner ikapp – dvs om de försöker sälja något de inte är innehavare av, eller om den riktiga innehavaren uppdaterar uppgifter / flyttar till annan registrar etc.
    Så det är mycket bra (anser jag) att få det verifierat från registret om att du är innehavaren..

    Peter Forsman | internetsweden.se

  • […] om lite missförstånd kring “ägandet” vid överlåtelser av .nu-domäner hos ENOM https://www.internetsweden.se/nej-du-ar-inte-innehavare-av-domanen/ Följde upp vetvillingen från maj som skickade ut utpressningsbrev till domäninnehavare […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *