Innan jag sätter igång vill jag göra en liten passus
Jag kommer att namndroppa ett antal registrarer, ombud och webbhotell – även domänregister för den delen.
Och jag vill understryka att jag inte anklagar dessa verksamheter för någonting, däremot är detta ett sätta att informera er och dem om vilka kunder de har.Av de allra flesta ses Svenska IT Registrets verksamhet som djupt ohederlig och förkastlig.
Men i flera fall agerar ”SIR” som vilken återförsäljare (subregistrar) som helst och ”uppifrån” så syns bara att de registrerar domäner för kunds räkning, betalar räkningar osv.
I andra fall agerar de som en ”konsult” och lägger alla domäner i ett slutkundskonto med sig själva som admin och tech-kontakt – mao inte spårbart som bluffverksamhet för webbhotellet/registraren.
Från ett domänregisters sida kan man bara stödja sig mot det regelverk som finns i form av registreringsvillkor och partneravtal – Det finns alltså inget ”god-mode” att ta till bara för att man är en registerhållare. Lagar och avtal styr vad som kan göras.Detta gäller förstås så länge de inte fälls i rätten för sin verksamhet – en sån dag skulle rita om kartan.
Domänscam i Sverige
Dom har jobbat genom många bolagsformer i Sverige, men de 4 jag räknar upp har varit mest betydande i domänsammanhang. Jag tänker inte räkna upp fler källvänvisningar och varningar mer än vad som är nödvändigt efterom nätet är fullt av dem.
”Sellnet” visas först på archive.org i feb 2005, byter snart verksamhetshemsida till det mer ”säljande” domanregistreringar.se
Sellnet Group AB
Registreringsdatum: 2004-10-04 – ?, Konkurs avslutad 2007-01-18 Det finns inga bokslut tillgängligt för detta bolag
På ratsit-länken hittar man namnen
Stankiewicz, Daniel (19780728-XXXX),
Styrelsesuppleant och Zebergs, Salvis, Styrelseledamot
”Stankiewicz” återkommer längre fram i denna blogginläggserie och om man googlar på Salvis Zebergs så förstår man att han är av Lettisk härkomst (vilket är intressant längre fram i kommande inlägg)
Domänregistreringar Europa (Domänregistreringar Europé AB)
Startdatum för F-Skatt: 2005-06-09 Slutdatum för F-Skatt: 2007-03-01 Konkurs inledd 2008-12-10
Och 15 dec skriver Dagens Media att de försatts i konkurs och jag skriver om det här
Tidig talesman för verksamheten var Igor Belevitsch (delägare)
Här ses han till vänster med bror Daniel (vi återkommer till båda dessa bröder längre fram)
Ett numera klassisk telefonsamtal från Domänregistreringar Europa till Anders Nyman på Cint hittar du här
(Ladda ner och lyssna om du missat det – OBS 18 minuter speltid)
Det jag reagerar på är att detta samtal i det närmaste är identiskt med ett annat jag lyssnade på häromdagen från Svenska IT Registret -EXAKT samma upplägg och även ”krav” på att fylla i blankett för .se-registrering.
I-T Verket AB
Registreringsdatum: 2005-12-16 Slutdatum för F-Skatt: 2007-11-29 Konkurs inledd 2009-04-20
Denna tråd på Cint täcker det mesta som behöver sägas
Svenska IT Registret
(bolaget namnbytt till Enheten för Domän & Registrering Stockholm AB) Registrant för domänen svenskaitregistret.se är en ”Roman Stankevitch” – Men jag vet att dessa gossar medvetet skriver sina namn med olika stavningar för att förvilla, så eftersom jag inte hittar något med denna stavning så prövar jag med stavningen ”Stankiewicz”
Och hittar en 26-åring från Södermalm i Sthlm – även honom återkommer vi till längre fram.
Ok, följande behöver jag ”påstå” pga av att jag vill hålla källorna anonyma.
När norska Mamut hösten 2006 köpte upp Active 24, så förändrades återförsäljaravtalen från att ”fråga om förnyelse av domäner per default” till ”automatisk förnyelse per default” vilket ledde till att det oanmält gick ut RIKTIGT stora förnyelsefakturor till ”Sellnet”, som valde att ”överge” ca
42 000 registrerade kunddomäner.
Förra hösten när jag gjorde bytte taktik och gjorde ett längre inlägg, så har jag förstått att de inte längre var välkomna som partners till NameISP. Jag skrev då att det borde handlat om ca 20 000 domäner (i efterhand har jag anledning att tro att det var i lägsta laget) . Svenska IT Registret bör enligt de uppgifter jag har rodda minst 6-7000 domäner idag.
Kortfattat kan man ana att eftersom det finns knapphändig eller ingen redovisning i bolagen, så är detta även en ”skatteplanering”, bolagen skrivs istället över på målvakter innan konkurser inleds. Innan det har skett så har man startat ett nytt bolag dit man flyttat verksamheten. En annan sak är att efter Sellnet Group, så använder dom sig av ”egna” factoringföretag (dvs företag som övertar deras fordran gentemot slutkunden) för att göra allt extra besvärligt för den lurade kunden. Jag tänkte rada upp lite skoj saker om dessa företag i nästa inlägg
Detta inlägg är en fortsättning på Del1
Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden
Jag som skriver på internetsweden.se, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för..
Innehållet kan även vara mer generellt om olika tillvägagångssätt, som bedragare använder och det händer även att jag tipsar om utbildning/kunskap som finns att få.
Det är möjligt att anlita mig för konsultuppdrag genom Fidi.se
Peter Forsman – Mottagare av ”Stora Kreditpriset 2018”
Läs mer om:
https://www.internetsweden.se/las-mer-om-internet-sweden/
4 Comments