För inte så länge sedan så skrev jag ett inlägg här om .com`s tillväxt
https://www.internetsweden.se/kommer-com-tappa-mark-och-hoja-priset-2010/
Ett inlägg som förövrigt återpublicerades på internetdagarna.se:
http://www.internetdagarna.se/track/domannamn/kommer-com-tappa-mark-och-hoja-priset-2010
Men det handlade då om tillväxtkurvan för .com globalt sett, det jag mer intresserar mig för är ju hur det ser ut och vilka trender vi möts av i den Svenska delen av internet (om det nu egentligen är möjligt att göra en sån urskiljning, men låt oss iaf göra ett försök).
Jag vet inte hur länge jag hävdat att i olika sammanhang att .com- och .net-domäner i Sverige gått tillbaka till förmån för .nu-domäner och framförallt för .se-domäner, men det är åtminstone sedan slutet av 2007. .eu-domäner har för Svenskt vidkommande aldrig varit aktuellt för Svenskar, mer än som skyddsregistreringar
(Jag tror att jag besökt en eller två Svenska verksamheter som använder en .eu-domän som huvuddomän – mer är det inte..)
Äldre blandade inlägg om det: 1, 2, 3, 4 och 5
Men jag har inte haft ordentligt belägg för vad jag hävdat utan bara kunnat hänvisa lite diffust till ”att det är tendenser jag ser”. – Tills nu då..
Förra året samlade SCB in information om penetration av domäner för Svenska verksamheter för 2008, men det är först med årets redovisade uppgifter uppgifter för 2009 som det statistiskt går att säkerställa att det faktiskt är på det sättet jag hävdat under flera år.
Och idag publicerade .SE det jag trott ett bra tag nu: http://www.iis.se/2010/01/28/se-domanen-dominerar-svenska-marknaden-medan-com-tappar/
Vad dessa uppgifter egentligen säger mig är följande:
Bland Svenska företag med 10 eller fler anställda (som nov 2009 var 40 418 stycken, källa: http://wp.nu/scb_foretag ) så ökar .se något, medan samtliga övriga TLDer backar och mest av dem; .com
Men vad som är än mer intressant är för företag med 0 till 9 anställda (som nov 2009 var 936 372 stycken, källa: http://wp.nu/scb_foretag ) så ökar .se och .nu medan .eu och .org är oförändrat men .com och ”övriga” backar.
Källa: http://www.iis.se/docs/Utdrag-ur-SCB.pdf
(Observera att tillfrågade företag haft möjlighet att räkna upp flera TLD-innehav, så det handlar inte om antingen eller)
Det är intressant att .com tappar inom alla segment och kategorier – och det på 1 års tid.
Det är inte riktigt samma sak, men det är ganska intressant att jämföra dessa TLDer i Google trends och jag inbillar mig att den trafiken som kommer till dessa TLDer iaf lite speglar hur vanligt det är att använda TLDerna som primär domän för sin verksamhet. (Med andra ord så kan du ju ha en .nu eller .com, men att den redirectar till din primära .se-adress)
http://wp.nu/trends
Men som jag skrev i början – vi pratar om den ”Svenska delen av internet” och i jämförelse, så är vi försvinnande små..
https://www.internetsweden.se/TLD_fragor.jpg
Ögonblicksbild över TLD-frågor globalt från lite tidigare ikväll på rotnivå.
Jag som skriver på internetsweden.se, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för..
Innehållet kan även vara mer generellt om olika tillvägagångssätt, som bedragare använder och det händer även att jag tipsar om utbildning/kunskap som finns att få.
Det är möjligt att anlita mig för konsultuppdrag genom Fidi.se
Peter Forsman – Mottagare av ”Stora Kreditpriset 2018”
Läs mer om:
https://www.internetsweden.se/las-mer-om-internet-sweden/